piątek, 19 listopada 2010

Co jeść w czasie choroby?

W czasie choroby, kiedy przyjmujemy leki bardzo ważne jest to, aby zwrócić uwagę czy leki te powinniśmy zażywać po lub przed jedzeniem, a także czym je popijamy i co jemy w czasie okresu kiedy zmagamy się z choroba. Niektóre pokarmy i napoje mają negatywny wpływ na przyjmowane leki. Kiedy zażywamy antybiotyki lub antydepresanty nie powinniśmy jeść czekolady, serów pleśniowych i dojrzewających, a także wędzonych ryb i dojrzałych bananów. W połączeniu z lekami mogą one powodować bóle głowy, skoki ciśnienia oraz kołatanie serca. Z lekami nasercowymi nie powinno się mieszać takich pokarmów jak owsianka, warzywa oraz produkty zawierające błonnik, ponieważ może to spowodować zaostrzenie objawów choroby. Osoby , które cierpią na anemię powinny unikać kawy i herbaty, gdyż zmniejszają wchłanianie żelaza. Z kawy powinny też zrezygnować osoby, które mają astmę. Natomiast podczas przyjmowania antybiotyków nie powinniśmy pić mleka ponieważ hamuje ich wchłanianie.
Leki powinno się popijać wodą, nigdy sokami cytrusowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz